Levend verlies, wat is dat?

Heb je wel eens gehoord van de term ‘levend verlies’? Deze term wordt gebruikt om de ervaring te beschrijven van het verlies dat ontstaat uit een langdurige situatie of aandoening die grote impact heeft op iemands leven, zoals een chronische ziekte, een beperking, of een psychische aandoening. Het is anders dan het verlies dat voortkomt uit de dood van een geliefde, omdat het niet definitief is en omdat de omvang en duur vaak onzeker zijn.

Levend verlies is dus eigenlijk het gevoel van rouw dat ontstaat als je afscheid neemt van verwachtingen. Je had een bepaalde toekomst voor ogen met/voor die persoon, en door de beperking of ziekte is dat beeld (noodgedwongen) veranderd. Denk aan een moeder wiens zoon door een autistische aandoening nooit voor zich zelf zal kunnen zorgen: “De diagnose van mijn zoon met autisme was als een klap in mijn gezicht. Ik had zo’n mooie toekomst voor hem bedacht, maar nu weet ik dat die toekomst er waarschijnlijk anders uit zal zien. Het is moeilijk om te accepteren dat hij bepaalde dingen misschien nooit zal kunnen doen en dat hij altijd extra ondersteuning nodig zal hebben. Maar ik houd van hem en ik zal er altijd voor hem zijn, wat er ook gebeurt.”

Of een man wiens vrouw door dementie niet meer de vrouw is die hij ooit trouwde: “Mijn vrouw was vroeger zo’n sterke en onafhankelijke vrouw, maar nu is ze zo kwetsbaar. Ik voel me zo machteloos als ik zie dat ze worstelt om zichzelf aan te kleden of te eten. Het doet pijn om te weten dat haar geheugen steeds slechter wordt en dat ze waarschijnlijk niet zal herstellen. Het is alsof ik haar langzaam aan het verliezen ben, maar tegelijkertijd moet ik ook voor haar zorgen. Het is een moeilijke situatie om mee om te gaan.”

Als je te maken hebt met levend verlies ervaar je een gevoel van verandering dat voortdurend aanwezig is. Het kan leiden tot gevoelens van rouw, verdriet, frustratie, machteloosheid en boosheid. Dit komt doordat je steeds moet leren omgaan met de nieuwe situatie waarin je je bevindt en het verlies dat je ervaart. Het kan ook moeilijk zijn voor anderen om te begrijpen hoe ingrijpend het kan zijn, omdat het geen traditionele vorm van verlies betreft.

Erover praten met iemand die je begrijpt kan je helpen in het accepteren van dit verlies. Dit kan iemand uit je eigen omgeving zijn, maar ook een professional. Ook de coaches van Fello staan voor jou klaar om jou te ondersteunen en te helpen bij deze situatie.

Behoefte aan meer informatie?

Bij Fello kan je terecht voor al je (hulp)vragen

Blijf op de hoogte over het thema mantelzorg met onze nieuwsbrief.
Lees onze privacy verklaring voor meer informatie over de verwerking van jouw persoonsgegevens.