Veelgestelde vragen van bedrijven

  • Wat kan Fello voor onze organisatie betekenen?

    Fello biedt ondersteuning aan medewerkers die zorgen voor een naaste, bijvoorbeeld een partner, ouder of familielid met zorgbehoefte. Het doel is om hen te helpen balans te behouden tussen werk en zorgtaken en om te voorkomen dat overbelasting leidt tot verzuim of andere uitdagingen.

    Daarnaast biedt Fello niet alleen individuele ondersteuning aan medewerkers, maar ondersteunt ook jouw organisatie bij het creëren van een gezonde werkcultuur rondom mantelzorg. We doen dit door:

    • Trainingen en workshops over mantelzorg te verzorgen
    • Mantelzorg bespreekbaar te maken op de werkvloer
    • Managers en collega's te ondersteunen
    • Te helpen bij het opstellen van een passend mantelzorgbeleid
    • Als vraagbaak te fungeren voor vragen rondom mantelzorg en werk
  • Hoe kan Fello bijdragen aan het voorkomen van verzuim?

    Fello helpt medewerkers en organisaties om tijdig ondersteuning te bieden en overbelasting te voorkomen. Door verschillende vormen van begeleiding en ondersteuning aan te bieden, zorgt Fello ervoor dat medewerkers beter om kunnen gaan met zorgtaken en werkstress. Dit vermindert het risico op uitputting en langdurig verzuim.

  • Hoe weten jullie hoeveel mantelzorgers er zijn?

    We hebben op basis van diverse databronnen (zoals het CBS, onze onderzoeken en andere erkende instanties) een rekenmodule ontwikkelt waarin we met enkele bedrijfsgegevens een acurate inschatting maken van het aantal mantelzorgers in jouw organisatie

  • Hoe borgen jullie de privacy van mijn medewerker?

    Wij voldoen volledig aan de AVG en bieden 100% anonimiteit tussen medewerker en werkgever. Onze aangesloten coaches voldoen aan dezelfde wetgeving, ze zijn ingeschreven bij het registerplein en lid van de BMZM. Meer hierover lees je in ons privacystatement.

  • Vergoedt de zorgverzekering mantelzorghulp?

    De basisverzekering vergoedt geen hulp voor mantelzorgers. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten voor een mantelzorgcoach. Dit is slechts beperkt tot een aantal uren. Klik hier voor het volledige overzicht van alle verzekeraars en hun vergoedingen.

    Echter biedt deze vergoeding vaak slechts een korte termijnoplossing, terwijl langdurige ondersteuning juist verzuim écht kan verminderen. Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan alleen financiële vergoedingen en te investeren in structurele begeleiding en ondersteuning.

  • Waarin kunnen jullie onze leidinggevenden trainen?

    Wij bieden trainingen die leidinggevenden inzicht geven in de wereld van mantelzorg. Ze leren wat mantelzorg inhoudt, hoe ze een mantelzorger kunnen herkennen – vooral als deze overbelast dreigt te raken – en hoe ze op een passende manier ondersteuning kunnen bieden.

    Deze training helpt leidinggevenden niet alleen om signalen van overbelasting te herkennen, maar ook om een werkomgeving te creëren waarin medewerkers met zorgtaken zich gesteund voelen. Zo dragen zij bij aan een betere balans tussen werk en privé voor mantelzorgers binnen het team.

  • We bieden medewerkers al de mogelijkheid van betaald verlof of een kleiner contract. Is dat niet genoeg?

    Voor de korte termijn kan dat een goede oplossing zijn. Maar mantelzorg heeft vaak een langdurig karakter, en niet iedereen kan of wil zich een lager inkomen permitteren. Daarbij komt dat veel mantelzorgers juist graag blijven werken – het geeft hen structuur, sociale contacten en een gevoel van eigenwaarde.

    Wat wél helpt, is een duurzame aanpak: flexibel werken mogelijk maken, het gesprek aangaan om maatwerkafspraken te maken en begrip tonen voor hun situatie. Hierdoor voelen medewerkers zich gesteund én blijven ze productief en betrokken.

  • Waarom moeten medewerkers zich rechtstreeks bij Fello melden?

    Het verlaagt de drempel om hulp te vragen. Toegeven aan een manager of HR-adviseur dat je in de knel zit met je werk doordat je voor iemand zorgt, kan kwetsbaar voelen. Ruim 70% van de overbelaste mantelzorgers zwijgt uit angst voor negatieve gevolgen voor de loopbaan. Bovendien mag een werkgever veel privé-informatie niet vragen of vastleggen.

    Door rechtstreeks contact op te nemen met Fello, kunnen medewerkers in vertrouwen hun situatie bespreken. Op deze manier zorgen we voor een veilige en laagdrempelige manier om passende ondersteuning te bieden.

  • Wat als ik mijn medewerkers zelf doorverwijs naar een zelfstandige mantelzorgmakelaar?

    Hoewel een zelfstandige mantelzorgmakelaar nuttig kan zijn, kost het vaak veel tijd om een goede en betaalbare professional te vinden die past bij de situatie van jouw medewerker. Bovendien biedt onze coach meer dan alleen praktische ondersteuning:

    • Mentale steun: Onze coach luistert naar de medewerker, helpt hen stilstaan bij hun eigen behoeften en geeft hen handvatten om beter om te gaan met de druk.
    • Inzicht in hulpbronnen: De coach laat zien hoe de omgeving – zoals familie, vrienden of vrijwilligers – ook kan bijdragen aan de zorg.
    • Preventieve aanpak: Door kleine vragen vroegtijdig op te pakken, voorkomen we dat situaties escaleren en zorgen of werkdruk uit de hand lopen.

    Deze combinatie van persoonlijke begeleiding en praktische hulp maakt een structurele en duurzame ondersteuning mogelijk.