Een liefhebbende zoon, die altijd voor je klaar staat

Mantelzorgers zijn niet alleen oude mensen die voor nog oudere mensen zorgen. Dit is één van de verhalen in een reeks van vijf.

Mantelzorg brengt vaak onverwachte situaties met zich mee, zoals Ronald (49) goed weet. Hij zorgt voor zijn vader Willem, die te maken heeft met beginnende dementie. Dit verhaal gaat over Ronalds inspanningen en de uitdagingen waar hij voor staat, terwijl hij probeert zijn werk en de zorg voor zijn vader te combineren.

Mijn dagen zijn een mix van mijn baan en zorgen voor mijn vader. Hoewel ik niet elke avond bij hem kan zijn, houden we contact door vaak te bellen. Zoals die keer dat hij me belde omdat hij in de war was over hoe de televisie werkte. Het laat me zien hoe snel dingen kunnen veranderen met zijn gezondheid. Mijn werk vereist dat ik flexibel ben. Soms moet ik plotseling alles laten vallen om mijn vader te helpen of hem naar het ziekenhuis te brengen.

Dit betekent dat ik regelmatig moet bellen met zorgverleners of snel iemand moet vinden die even bij hem langs kan gaan als ik dat zelf niet kan. Er zijn momenten dat ik me volledig op mijn vader moet richten, waardoor mijn werk even moet wachten.

Het is moeilijk om te zien hoe mijn vader verandert door zijn dementie. Het is alsof ik afscheid neem van de persoon die hij was, terwijl ik voor de persoon zorg die hij nu is. Deze verandering in onze relatie brengt soms verdriet met zich mee.

Toch zijn er ook goede momenten. Als mijn vader lacht of als we even weer de oude band voelen, zijn dat de momenten die me echt raken. Het herinnert me eraan hoe sterk onze band is.
Liefde in de wereld van mantelzorg is ingewikkeld. Het gaat niet alleen om praktische hulp, maar ook om het omgaan met de emotionele veranderingen. Ik ben meer dan mijn baan; ik ben een zoon, iemand die voor zijn vader zorgt, iemand die probeert het beste te maken van een moeilijke situatie. Het vraagt veel van mij, maar het geeft ook veel terug.

Mantelzorg is geen makkelijke weg, maar het is een weg die ik bewandel omdat ik om mijn vader geef. Het is een pad van geven en nemen, van samen moeilijke momenten doormaken, en vooral van onvoorwaardelijke zorg voor mijn vader. Hoe moeilijk het soms ook is, want liefde is per slot van rekening niet alleen maar zonneschijn. Soms is het een kaarsje branden in het donker.
 

Behoefte aan meer informatie?

Bij Fello kan je terecht voor al je (hulp)vragen

Blijf op de hoogte over het thema mantelzorg met onze nieuwsbrief.
Lees onze privacy verklaring voor meer informatie over de verwerking van jouw persoonsgegevens.