Zorgt jouw cliënt voor een naaste en belemmert dat werk?

Zorgt jouw client thuis voor een naaste en is hij of zij hiermee mantelzorger? Dan is het zorgen voor en het zorgen maken om vaak een belemmering om de stappen terug naar werk te zetten. Fello helpt bij  het zoeken naar een duurzame oplossing. 

FEL_Klantpagina_1_AltHero
fello-35.

Wat als jouw cliënt belemmerd wordt om te gaan werken door mantel­­zorg­­?

Bijna iedereen in Nederland krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg. Het is dus niet de vraag óf je mantelzorger wordt, maar wanneer. Voor veel mensen is het een dagelijkse realiteit: zorgen voor een naaste, naast een eigen gezin en (toekomstig) werk. Dat kan leiden tot overbelasting, wat weer een belangrijke reden is voor uitval en instroom in de WW of (tijdelijke) WIA (WGA).

In deze situatie staan privéleven, mantelzorgtaken en de terugkeer naar werk vaak op gespannen voet. Er is simpelweg weinig ruimte voor focus en energie, en een passende oplossing voor de mantelzorgtaken lijkt moeilijk te vinden. Sommige mantelzorgers of klantmanagers vragen daarom een vrijstelling van sollicitatieplicht aan.

Juist dan kan de juiste ondersteuning een groot verschil maken. Door tijdig hulp in te schakelen, praktisch advies te krijgen en samen te zoeken naar oplossingen, is het vaak wél mogelijk werk en mantelzorg te combineren. Zo hoeven mantelzorgers niet onnodig lang buitenspel te staan.

Fello werkt samen met met Zorg om Werk en Career and Kids en biedt via deze twee gecontracteerde partijen onze expertise op het gebied van mantelzorg aan.

Download de Career and Kids brochure
uvw-werkgever-rechten

Unieke begeleiding tijdens vrijstelling: balans terugvinden én behouden

Misschien bied je jouw cliënt die mantelzorger is wat extra tijd, rust en ruimte, bijvoorbeeld door een vrijstelling van sollicitatieplicht of minder vaak gesprekken te plannen. Op het eerste gezicht lijkt dat een ideale kans om bij te komen, maar in de praktijk wordt die extra tijd vaak ingevuld met nóg meer zorgtaken. Familie doet immers sneller een beroep op de mantelzorger, of de cliënt denkt zelf: “Ik heb er nu tijd voor.”

Het gevolg? De zorgtaken stapelen zich op en de druk neemt verder toe. In plaats van de balans tussen zorg en privé te herstellen, raakt deze nog verder uit evenwicht. Daardoor ontstaat ook een grotere afstand tot de arbeidsmarkt: de stap naar werk wordt lastiger als er weinig energie of ruimte overblijft.

Fello helpt mantelzorgers – jouw cliënten – om dit te voorkomen. Wij begeleiden hen actief bij het terugvinden van balans, bijvoorbeeld door samen te bepalen welke zorgtaken écht bij de mantelzorger passen en welke taken gedelegeerd kunnen worden. Via coaching gaan we in op vragen als “Wat voor mantelzorger wil en kán ik zijn?”; we leren gezonde grenzen stellen en de draagkracht te vergroten. Daarnaast regelen we de juiste zorg voor de zorgvrager (met oog voor wet- en regelgeving, van aanvraag tot opvolging), zodat de mantelzorger een stapje terug kan doen en ruimte vrijmaakt voor herstel én eventuele (her)intrede op de arbeidsmarkt.

Zo ontstaat een duurzame balans, waarbij mantelzorg en werk niet langer met elkaar botsen, maar hand in hand kunnen gaan.

Fello 1

Lees het verhaal van Carlin en Saartje

De ervaring is dat veel mantelzorgers heel graag weer hun eigen leven meer vorm willen geven en een (betaalde) baan hoort hierbij. Dit biedt zingeving en het gevoel mee te doen in de maatschappij. Door mantelzorg in balans te krijgen, komt vaak hun hele leven meer in balans. 

Lees hier het verhaal van Carlin. Zij bood dagelijks mantelzorg aan haar moeder en zag hierdoor zelf geen mogelijkheden weer te gaan werken en iets voor zichzelf te gaan doen. Fello coach Carin hielp Carlin de stappen te zetten de balans te veranderen. Na 9 maanden had Carlin een betaalde baan die perfect bij haar paste.

Of het verhaal van Saartje. "Ik weet dat ik er nog niet helemaal ben, maar dankzij mijn Fello coach voel ik me sterker. Ik weet nu: ik hoef het niet alleen te doen."

mantelzorg-verzuim

Meerwaarde voor de arbeidsmarkt én het UWV

Onze aanpak is uniek in Nederland. Waar anderen vooral focussen op tijdelijke oplossingen, zorgen wij voor duurzame resultaten. Dit sluit direct aan bij de uitdagingen waar het UWV voor staat: hoe ondersteun je cliënten op weg naar passend werk in een arbeidsmarkt met enorme krapte? Door mantelzorgers weer veerkracht en balans te geven, verkleinen we de afstand tot de arbeidsmarkt en vergroten we de kans op succesvolle plaatsing.

Door de inzet van een van de drie trajecten kan er meteen begonnen worden een goede inventarisatie te maken van de problematiek, en systematisch er voor te zorgen dat er ruimte komt om mantelzorg  te combineren met arbeid.

Waar kunnen we je mee helpen?

Wij bieden maatwerkoplossingen om mensen te begeleiden richting duurzame participatie op de arbeidsmarkt:

  • Modulaire trajecten
  • WerkFit trajecten
  • Naar werk trajecten

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

De arbeidsmarktpositie

Weet de kandidaat wat hij of zij wil én kan? Is daar voldoende arbeidsmarktperspectief in?

De mantel­zorg­ situatie

Het uitzoeken en inzetten van mogelijke ondersteuningsdiensten.

De werk-privé balans

Om keuzes te maken, die deze balans verbeteren.

Bieden van overzicht

Wat moet er georganiseerd worden om de mantelzorger terug in zijn kracht zetten?

Maakt jouw cliënt gebruik van de vrijstelling van sollicitatieplicht?

Neem dan contact met ons op. Op deze manier kan de periode van sollicitatievrijstelling voor mantelzorgers benut worden om samen te zoeken naar duurzame oplossingen voor de situatie van jouw cliënt.

 

Blijf op de hoogte over het thema mantelzorg met onze nieuwsbrief.
Lees onze privacy verklaring voor meer informatie over de verwerking van jouw persoonsgegevens.