Zo houd je goede voornemens wél vol!

Bijt je nagels, drink je te veel koffie of spreek je je familie te weinig? Iedereen heeft wel een slechte gewoonte. En met een nieuw jaar voor de deur begint het vast al te kriebelen. Want misschien is dit wel hét moment. Een fresh start helpt, maar het is vaak niet genoeg. Met deze tips houd je een goed voornemen wél vol.

Om nog even aan te geven dat het niet makkelijk is: het duurt gemiddeld 66 dagen om een bad habit te verslaan. Dat is twee maanden. Ken jij iemand die eind februari nog steeds iedere dag aan z’n eerder zo overtuigende voornemen denkt? Juist, dat kan anders.

Stap 1. Herken de hardnekkige gewoonte

Daar is ook meteen alles mee gezegd.

Stap 2. Ken je zwakke punten

Wees je bewust van je valkuilen. Want er komt een moment dat je de handdoek in de ring gooit. Doe je niks aan. Bedenk alvast hoe je tegen die tijd de draad weer gaat oppakken.

Stap 3. Pak de bron aan

Dit is natuurlijk het hele ding. Maar je kunt het makkelijker voor jezelf maken door met zoveel mogelijk mensen te praten. Zij zullen je dan (te pas en te onpas) bewust maken van je slechte gewoonte. Ja guys, we doen straks alles voor een geslaagd goed voornemen.

Stap 4. Positiviteit

Benader de gewoonte positief. Bijvoorbeeld: ‘ik ga doordeweeks een uur eerder naar bed’ in plaats van ‘ik mag niet te laat naar bed’. Die eerste klinkt toch veel fijner?

Stap 5. Begin klein

In het nieuwe jaar heb je vaak meerdere goede voornemens, maar de kans op een succes maak je daarmee wel een stuk kleiner. Want wie écht wil veranderen pakt het bescheiden aan. Stel, je wilt (net als de rest van Nederland) in 2017 meer bewegen. Ga dan niet als een dolle aan de slag in de sportschool, maar begin eerst met elke dag tien minuten extra lopen, fietsen of whatever je graag doet. Na een week of twee tel je daar nog eens tien minuten bij op en voor je het weet ga je als een speer.

Stap 6. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Grote kans dat je iemand kent met dezelfde hardnekkige gewoonte die samen met jou 2017 wil rocken.

Stap 7. Beloon jezelf

Dit is de leukste. Want om de boel vol te houden moet je jezelf soms ook belonen. Kom op, het moet wel leuk blijven natuurlijk.