Feit of fabel: 'jonge' organisaties hebben geen mantelzorgers in dienst

Fello komt bij allerlei organisaties over de vloer. De een al super enthousiast over het thema mantelzorg, de andere nog wat meer in de twijfelmodus. Hebben wij mantelzorgers in dienst dan? Zeker bij bedrijven die vooral jongere medewerkers in dienst hebben, is dat een veel gehoord argument. Hoe het echt zit?

Mensen denken vaak twee dingen: Bij bedrijven met voornamelijk vrouwelijke werknemers en bedrijven in de zorg werken vast veel mantelzorgers. De tweede gedachte: mantelzorgers zijn vaak oud(er), 35+ of zelfs 45+. Niets is minder waar, mantelzorgers werken overal, op alle niveaus, zijn mannen en vrouwen en oud en jong. Organisaties met veel jonge medewerkers gaan er dan ook onterecht van uit dat zij geen mantelzorgers in dienst hebben.

Een kwart van de kinderen en jongeren tot en met 25 jaar groeit op met de zorg voor een ander in hun directe omgeving (Bron: JMZ Pro). Ze zorgen bijvoorbeeld voor een naaste met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan gaan om een ouder, broer of zus, maar ook bijvoorbeeld om een partner of grootouder. En na hun studie of bijbaan stromen ze zo het werkende leven in, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken en meer.

Waarom het belangrijk is om speciale aandacht te besteden aan jonge mantelzorgers

Vooropgesteld dat elke mantelzorgsituatie uniek is, zien we specifiek bij jonge mantelzorgers dat er andere zaken spelen dan bij oudere mantelzorgers. Cognitief zijn jongeren nog vol in de ontwikkelingsfase, daardoor is moeilijker om te reflecteren op het eigen vermogen (wat kan ik en wat kan ik aan) en eigen situatie (wat is er nodig). Hulp vragen is daardoor moeilijk(er). Jongeren groeien ook niet persé op met het beeld dat hun situatie nou zo bijzonder is, het is hun normaal en daar dealen ze mee samen met de rest van hun gezin. De goede dingen die hieruit ontstaan zijn dat deze jonge mantelzorgers vaak een groot empathisch vermogen hebben, een verhoogde mate van zelfstandigheid en veerkracht en een hechtere familieband. Maar de keerzijde is dat zij zich veel zorgen maken, nu (en later) te maken krijgen met emotionele problemen en angst en weinig tijd hebben voor sport en vrije tijd.
 

“We horen vaak terug van jonge mantelzorgers dat het niet zozeer de zorgtaken zijn die ze zwaar vinden, maar de mentale belasting van de zorg voor hun naaste. Ze zijn er in hun hoofd altijd mee bezig. Ze worstelen vaak ook met de combinatie studie/werk/mantelzorg. “Wat leuk die teammanager functie die mijn leidinggevende mij aanbod (en helemaal zo gezien mijn leeftijd van 25!), maar ik weet niet of ik die kan goed combineren met de zorg voor mijn vader die Parkinson heeft?””

Michael Buynsters van de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg


Wanneer je een doorkijkje maakt naar wat dit betekent voor een werkgever of de maatschappij, dan zie je dan er een kans bestaat dan een jonge mantelzorger zijn werk niet naar tevredenheid kan invullen, snel afgeleid is, niet flexibel is en op termijn zelfs uitvalt. Terwijl werk juist ook heel positieve gevolgen heeft in het leven van een jonge mantelzorger: naast inkomen geeft het een sociale invulling, zelfontwikkeling en gevoel van nut en afleiding.

Wat je als werkgever kunt doen om de jonge mantelzorger in jouw organisatie te herkennen en ondersteunen

  • Zorg er voor dat je medewerkers zich veilig voelen, dat ze hun (privé) problemen kunnen en mogen bespreken. Ben er voor je werknemers.
  • Er zijn allerlei mogelijkheden om mantelzorgers te helpen met zaken zoals zorgverlof, flexibele roosters. Dat geeft een mantelzorger vooral hulp in tijd.
  • Help je medewerker de juiste weg op door hem of haar te koppelen aan een Fello coach. Samen gaan ze aan de slag om te kijken wat er in zijn of haar specifieke situatie gewenst is. Als werkgever pluk jij daar ook de vruchten van. Je krijgt een werknemer terug die meer in balans is en meer werkplezier heeft.

>> Heb jij nog geen samenwerking met Fello? Neem dan contact met ons op. Je vindt onze gegevens onderaan deze pagina.

Jongeren en mantelzorg

  • Jonge mantelzorgers missen mogelijk de nodige zorg en aandacht voor zichzelf en ‘ervaren een lagere kwaliteit van het leven dan leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie in het gezin’. (SCP, 2020)
  • Jonge mantelzorgers lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische en psychosomatische problemen op latere leeftijd. (Trimbos-instituut)
  • Investeren in preventie op het gebied van jonge mantelzorg ondersteuning voorkomt grotere problematiek op latere leeftijd en daarmee hogere maatschappelijke (zorg)kosten (MantelzorgNL)

Als werkgever wil je het beste voor je medewerkers, helemaal wanneer ze naast werk ook de verantwoordelijkheid van mantelzorg dragen. Misschien doet je organisatie al iets met mantelzorg, of ben je nog niet overtuigd dat Fello een goede match is voor je organisatie. Ontdek wat de aanpak van Fello uniek maakt en wat de voordelen zijn voor jullie!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Strategische Alliantie Jonge Mantelzorger en JMZ Pro.