Een mantelzorgwoning, wat is dat?

Zorg jij voor iemand en wil je dichter in de buurt van hem of haar wonen? Dan kun je altijd overwegen om een mantelzorgwoning vlakbij jouw huis te laten bouwen. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Fello zocht én vond alle ins en outs over de mantelzorgwoning. Doe er je voordeel mee!

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een op zichzelf staande woning die je op het terrein van je eigen huis laat bouwen. De woning is van alle gemakken voorzien en bedoeld voor degene voor wie jij zorgt.

Je kunt kiezen uit drie opties:

1. Een nieuwe mantelzorgwoning bouwen

Kies je voor het bouwen van een geheel nieuwe woning? Dan kan dat vergunningsvrij, mits de mantelzorgwoning op het terrein van een woonhuis komt te staan. De regels zijn vergelijkbaar met het bouwen van een tuinhuis. Je hebt geen bouwvergunning nodig. Een mantelzorgwoning vergunningsvrij bouwen kan dus wel, maar informeer bij je gemeente naar de specifieke regels en wetgeving.

2. Een bestaand bouwwerk verbouwen of aanbouwen

Denk bijvoorbeeld aan het ombouwen van een garage tot een mantelzorgwoning. Hierbij moet je erop letten dat je binnen de grenzen blijft van het huidige bouwwerk. Informeer ook in dit geval weer bij je gemeente. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

3. Een mobiele mantelzorgwoning kopen

De maximale grootte van een mobiele mantelzorgwoning is afhankelijk van de grootte van jouw tuin, terrein of locatie.

Een kangoeroewoning 

Heb je wel eens gehoord van de kangoeroewoning? Dat is ook een mantelzorgwoning. Het is één pand, bestaande uit twee zelfstandige woonruimtes die via een interne deur met elkaar in verbinding staan. 

Mantelzorgwoning: regels

De regelgeving valt mee, maar je kunt natuurlijk niet zomaar een mantelzorgwoning in je tuin zetten. Voor het realiseren van een mantelzorgwoning zijn de volgende regels van toepassing:

  • Er mogen maximaal twee personen in de mantelzorgwoning. Eén van die twee ontvangt of verleent mantelzorg.
  • De gemeente kan bij twijfel vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere instantie.
  • Is mantelzorg niet meer nodig? Dan mag je de mantelzorgwoning niet langer als woning gebruikt worden. Je hoeft de boel niet te slopen, maar je moet bijvoorbeeld de keuken en de badkamer verwijderen.
  • Alleen de begane vloer van de mantelzorgwoning mag gebruikt worden als leefruimte.

Mantelzorgwoning: subsidie

Helaas, het is niet mogelijk om een subsidie te krijgen voor het bouwen of plaatsen van een mantelzorgwoning. Hopelijk zal dat in de toekomst veranderen!