Wanneer ben je mantelzorger?

Stel, je moeder, beste vriend(in), oom, broer, nichtje of goede kennis is ziek en heeft hulp nodig. De kans is groot dat jij aanbiedt om bij te springen. Af en toe een boodschap doen of met een doekje door het huis, dat stelt toch niet zoveel voor? Bovendien doe je het graag voor een ander. Maar wanneer ben je dan een mantelzorger? En wat is het verschil met vrijwilligerswerk?

Definitie mantelzorg

Als je partner, kind of ouder plotseling ziek wordt, ga je automatisch voor hem of haar zorgen. Dat voelt als een logische stap waarbij je niet stilstaat. Een mantelzorger word je dus niet bewust. Maar op het moment dat je langdurig en onbetaald zorgt voor iemand die ziek is of hulp nodig heeft, ben je officieel wél een mantelzorger . De zorg is meer dan gebruikelijk en bestaat vaak uit begeleiding, toezicht en gezelschap houden, hulp bieden bij dagelijkse activiteiten zoals het huishouden en de administratie en persoonlijke verzorging zoals aankleden.

Wat is het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk?

De termen mantelzorg en vrijwilligerswerk worden vaak door elkaar gehaald. Onnodig, want het zijn twee verschillende dingen:

Keuze
Een vrijwilliger kiest heel bewust voor de zorg voor een ander. Bij een mantelzorger ligt dat net even anders. Iemand in je omgeving heeft (vaak plotseling) hulp nodig en je kunt niet anders dan voor diegene zorgen.

Emotionele band
Een vrijwilliger heeft (nog) geen emotionele band met degene voor wie hij zorgt. In het geval van mantelzorg vormt de emotionele band juist de basis.

Duur
Een vrijwilliger werkt binnen een afgebakende tijd, vaak een dagdeel per week. Hij kan de zorg altijd beëindigen. Een mantelzorger zorgt soms wel 24 uur per dag voor een ander. Vanwege de emotionele band is het ingewikkeld om de zorg stop te zetten.

Mantelzorgen doe je samen

Als mantelzorger kan het moeilijk zijn om je grenzen te bewaken. Je zorgt graag voor iemand om hem of haar te ontlasten, maar vergeet daarbij jezelf. Het wordt steeds moeilijker om de zorg te combineren met je werk  en sociale leven. Het is daarom goed om de zorg voor iemand te delen met anderen. Zo voorkom je dat jij overbelast raakt als mantelzorger en wordt degene voor wie je zorgt niet volledig afhankelijk van jou. Dat wil je namelijk niet. Mantelzorgen doe je samen!