Een ode aan de mantelzorger

Zullen we de mantelzorger niet langer als slachtoffer zien? Ja, voor iemand zorgen kost tijd en natuurlijk is het (soms) zwaar. Dat kun je niet ontkennen. Maar mantelzorgers zijn juíst daarom toch heel krachtig? Sterker nog, we kunnen een hoop van hen leren.
Ode aan de mantelzorger

1. Uitdagingen aangaan én klaren

Voordat je goed en wel beseft dat je mantelzorger bent geworden, zit je met je billen al in de achtbaan. En dan kun je niet meer terug. Alles komt voorbij en dien je links- of rechtsom te regelen. Als mantelzorger denk je niet langer dan nodig na over hoe je iets moet aanpakken. Je doet het gewoon.

2. Veelzijdigheid

Persoonlijke verzorging, huishoudelijke activiteiten, onderhoud van huis en tuin, boodschappen doen, eten klaarmaken, medicatie geven, zorgen voor vervoer, de financiële administratie bijhouden. Ik bedoel maar, een mantelzorger heeft een veelzijdig takenpakket. Noodzaak of niet, als mantelzorger kun je heel veel.

3. Inlevingsvermogen

Voor een ander zorgen is meer dan alleen de boel regelen. Je moet ook beschikken over een flinke portie mensenkennis, zodat je weet hoe je iemand gerust kan stellen, een glimlach op zijn of haar gezicht tovert en wanneer je juist even helemaal niks hoeft te doen. Als mantelzorger doe je er alles aan om degene voor wie je zorgt een goed gevoel te geven.

4. Doorzetter

Een mantelzorger moet beschikken over een heleboel geduld. Lang niet alles gaat vanzelf en er wordt een hoop (tegelijk) van je gevraagd. Ondanks dat zet je als mantelzorger door, omdat je graag wilt dat de zorgbehoevende zich prettig voelt.

5. Communicatieskills

De één is communicatief sterk van zichzelf, maar als je eenmaal mantelzorger bent, word je dat vanzelf. Je onderhoudt contact met vrienden en familie en als degene voor wie je zorgt nog thuis woont zorg je voor eten, regel je de schoonmaak en pas je eventueel dingen aan in huis. Maar ook als iemand al in een verzorgingstehuis woont, ben je als mantelzorger veel aan het communiceren.