Vier tips om overbelasting te voorkomen

Als iemand veel hulp nodig heeft, vergeet je soms jezelf. Dat is niet erg, het kan de beste overkomen. Het is alleen niet de bedoeling dat jij tegen je grenzen aanloopt (of eroverheen), omdat de zorg voor een ander op nummer één staat. Daar heeft helemaal niemand iets aan. Tijdige interventies kunnen gelukkig voorkomen dat je als mantelzorger overbelast raakt, mits je een aantal dingen goed in de gaten houdt. Komt-ie:

1. Houd niet alles bij jezelf

Je denkt misschien: in m’n eentje kan ik de wereld aan. Klopt, je komt vast een heel eind, maar dan loop je wel over jezelf heen. Het is verstandig om regelmatig iemand in vertrouwen te nemen en al je zorgen te delen. Die ander hoeft niet per se met kant en klare oplossingen te komen, een luisterend oor is meer dan genoeg. Jij keert vervolgens met een opgelucht gevoel weer huiswaarts, wedden? Je kunt ook kiezen voor contact met lotgenoten, online of in het echte leven onder het genot van een kop koffie. Voor mensen die te maken met de ziekte dementie zijn zelfs speciale Alzheimer Cafés waar je terecht kunt.

2. Symptomen overbelasting mantelzorger

Merk je dat je weinig vrije tijd overhoudt vanwege de zorg voor een naaste? Loop je tegen problemen aan op je werk of in je privéleven vanwege de zorg voor een naaste? Slaap je slecht? Heb je lichamelijke klachten? Het zijn allemaal symptomen van een overbelaste mantelzorger. Vind je het moeilijk om in te schatten of je te veel hooi op je vork neemt? Stichting Alzheimer Nederland heeft een speciale vragenlijst samengesteld om erachter te komen of je een overbelaste mantelzorger bent. Zo ja, dan krijg je bruikbare tips om hiermee om te gaan en overbelasting in de toekomst te voorkomen. Zo niet, neem de tips dan alsnog door. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

3. Delegeer (een deel) van de mantelzorgtaken

Een tijdje in je eentje alle ballen hoog houden lukt misschien nog, maar op de lange termijn krijg je daar toch een lamme arm van en stort je in. Vraag daarom op tijd om hulp of tijdelijke vervangende mantelzorg. Dat kan natuurlijk in je directe omgeving zijn, maar je kunt ook een hoop (administratieve) rompslomp uitbesteden aan iemand die er ook nog eens verstand van heeft. Denk bijvoorbeeld aan een mantelzorgmakelaar. Die is altijd op de hoogte van de laatste regels en uitzonderingen en kan je goed helpen het werk beter te organiseren.

4. Zoek digitale hulp

Een gedeelde agenda is je digitale vriend. Dit laat je in één oogopslag zien wie wat en wanneer gaat doen. Verzamel alle mensen die ertoe doen in de app, zodat iedereen altijd meteen op de hoogte is. Je kunt via een gedeelde agenda vaak ook gemakkelijk taken verdelen. Zo komt de boel dus niet meer allemaal op jou neer en ben je niet onnodig veel tijd kwijt aan de communicatie met alle betrokkenen. Best wel handig, toch?

Zelfs als je goed op jezelf let om overbelasting te voorkomen, kan het gebeuren dat je je soms niet fit voelt. Voorkomen is beter dan genezen! Lees er alles over in onze blog.