Je staat er niet alleen voor

Als een ouder begint te dementeren, bijvoorbeeld, of je partner ernstig ziek raakt, krijg je plotseling een nieuwe rol naast je betaalde werk: je wordt mantelzorger. Dat kan heel intensief zijn, in praktische en emotionele zin. Dan is het fijn om een steun in de rug te hebben van een coach van Fello.

Zo’n vijf miljoen Nederlanders zorgen langdurig en onbetaald voor iemand in hun omgeving. Dat kan een familielid met een ziekte of beperking zijn maar ook een ouder of goede buur op leeftijd die zich thuis minder goed redt. Mantelzorg is mooi maar kan ook heel intensief zijn, zeker als je het combineert met een baan. Uit het medewerker-tevredenheidsonderzoek van het Loodswezen blijkt dat steeds meer collega’s dit zelf ervaren.

Emotionele rollercoaster

Nancy van der Drift, manager HR bij Loodswezen, is er een van. “De afgelopen jaren maakte ik van dichtbij mee dat mijn vader dementeerde. Los van de emotionele rollercoaster waarin je dan terechtkomt, bracht dat ook allerlei praktische vragen met zich mee. Wat moet je allemaal regelen? Hoe zit het met zorg en financiën? Hoe kunnen hij en mijn moeder veilig thuis blijven wonen?”

“Inmiddels is mijn vader opgenomen in een verzorgingshuis, maar ook dan kom je regelmatig voor vragen te staan. Mijn vader maakt bijvoorbeeld regelmatig een wandeling maar kan dan niet meer de weg naar huis terugvinden. Een tracker zou dan uitkomst bieden en, wanneer het onveilig wordt, een tag die de toegangspoort afsluit als hij in de buurt komt. Maar daarvoor moet wel officieel toestemming worden verkregen; in de Nederlandse wetgeving staat namelijk dat mensen niet zomaar mogen worden opgesloten. Dat is natuurlijk heel goed maar in dit soort gevallen wel heel lastig.”

“Dit is slechts één voorbeeld van de vele vragen en uitdagingen waar je als mantelzorger continu voor komt te staan. Het is vaak allemaal nieuw voor je en de wetgeving is ingewikkeld. En dan moet je het gevoelsmatig ook nog een plekje zien te geven. Kortom: het is heel erg veel.”

Een coach voor mantelzorgers

Op zo’n moment kun je wel een coach of klankbord gebruiken die naar je luistert en je op weg helpt. Sinds 1 juli kunnen alle mantelzorgers binnen het Loodswezen rechtstreeks een beroep doen op een coach van Fello, een organisatie gespecialiseerd in vraagstukken rondom mantelzorg. De coach kan bijvoorbeeld met je meedenken over zorg, wonen, financiën en regelgeving maar je ook een spiegel voorhouden als dat nodig is. Want mantelzorg is belangrijk maar je moet ook voor jezelf blijven zorgen. Dus wel op vakantie gaan, bijvoorbeeld, en de zorg tijdelijk aan iemand anders overdragen. Of kijken naar een betere zorgverdeling waarbij ook mensen in de naaste omgeving bijspringen om jou te ontlasten.

Nancy: “Je hebt alle vrijheid om er zelf mee om te gaan zoals je wilt. Je kunt het vertellen aan je leidinggevende maar dat hoeft niet. Soms moet je het ook eerst voor jezelf verwerken. Er komt zoveel op je af. Ik had ook in eerste instantie geen behoefte om mijn verhaal met iedereen op het werk te delen. Later kan het fijn zijn om dat wel met naaste collega’s te doen, zodat ze begrijpen wat je doormaakt en je kunnen steunen als dat nodig is.”

Je staat niet alleen

Hoe je er ook in staat, het is belangrijk om te onthouden dat je niet de enige bent die dit meemaakt en dat je niet alleen staat. “Als mantelzorger komt er veel op je af, weet ik uit eigen ervaring”, zegt Nancy. “Dat kan overweldigend voelen, zeker in het begin. Juist dan is het belangrijk om ook goed voor jezelf te blijven zorgen. Niemand heeft er baat bij als je zelf ziek of overbelast raakt, zeker niet de persoon voor wie je zorgt. Je staat er echt niet alleen voor.”

Ook aan de slag met Fello?

Zorg jij voor een naaste? of voor een werknemer? Zie je zelf de juiste oplossing niet? Neem dan contact met ons op. Wij zorgen voor ondersteuning en helderheid. We doen het samen; samen voor elkaar.