Herken jij de mantelzorgers in jouw team?

Er zijn verschillende signalen die kúnnen wijzen op overbelasting bij mantelzorgers. Als werkgever ben je erbij gebaat overbelasting tijdig te herkennen. Lees het hele artikel
Herken de mantelzorger in jouw team

Een grote groep combineert werk en mantelzorg.

Mantelzorg heeft een prominente plaats in het leven van ruim 5,5 miljoen Nederlanders. Iedereen kan mantelzorger zijn. In Nederland combineert 1 op de 4 werkenden zijn of haar baan met mantelzorgtaken. De combinatie van werk en mantelzorg komt met name vaak voor in de groep 45-65 jarigen. 

 

Een groeiende zorgvraag, waarop het antwoord er nog niet is.

Om aan de groeiende zorgvraag te voldoen, wordt in de toekomst naar verwachting steeds vaker een beroep gedaan op mensen die mantelzorg verlenen en daarnaast werken. Om ervoor te zorgen dat deze groep mantelzorgers dit volhoudt, is aandacht en passende ondersteuning belangrijk. Dat concludeert het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) uit een onderzoek naar werkende mantelzorgers.

Het geven van mantelzorg kan zorgen voor stress, een hoger risico op depressie en een toename in ziekteverzuim. Vooral wanneer de benodigde mantelzorg lastig te combineren is met werk. Het op een gezonde wijze combineren van werk en mantelzorg kan dus soms een uitdaging zijn.

Meer waardering en aandacht verlicht de mantelzorg taken.

Mantelzorgers vinden het belangrijk dat er op de werkvloer meer aandacht en waardering voor hen komt. Zo willen ze graag meer aandacht voor wat mantelzorg inhoudt en waar werkende mantelzorgers tegenaan lopen. Dit helpt werkende mantelzorgers op meerdere manieren. Allereerst zorgt dit ervoor dat zij zichzelf eerder als mantelzorger herkennen. Dit is nu niet altijd het geval. Daardoor weten zij soms ook niet wat voor ondersteuningsopties er voor hen zijn. Meer aandacht en waardering zorgen er ook voor dat anderen, zoals leidinggevende en collega’s, meer oog en oor hebben voor mantelzorgers en hun behoeften. Dit kan hen ook helpen om de combinatie van werk en  mantelzorg langer vol te houden op een prettige manier.

Maar hoe herken je die mantelzorger op de werkvloer?

Wie van jouw medewerkers is mantelzorger? Vaak lopen ze daar niet mee te koop, maar is het wel goed om ze te identificeren. Steeds meer mantelzorgers raken overbelast. Als je weet waar je op moet letten, herken je een mantelzorger die overbelast dreigt te raken snel. En kan je hen helpen en wijzen op mogelijke ondersteuning.

Signalen die kunnen duiden op overbelasting

Lichamelijke signalen Gedragsmatig Andere signalen
Hoofd- of buikpijn Rusteloosheid Verwaarlozing van het uiterlijk
Hyperventilatie Chaotisch Vaker enkele dagen vrij nemen
Fysieke klachten: pijn in nek, schouders of rug Concentratieproblemen Minder flexibel bij overwerk of het wisselen van dagen
Vermoeidheid Snel geëmotioneerd raken Niet (meer) meegaan met een borrel, uitstapje of heidag
Afvallen of aankomen Snel geprikkeld zijn Werkzaamheden die blijven liggen of vergeten worden
    Meer fouten maken
    Regelmatig verzuimen

Bron: Werk&Mantelzorg

Meer leren om verzuim te voorkomen?

Als werkgever wil je de teamleden die mantelzorg combineren met hun werk zo goed mogelijk ondersteunen. Lees ons gesprek met Eric van Schagen, CEO bij Simac, over zijn kijk op werk en mantelzorg, en zijn ervaring met Fello!

Organisaties die met Fello in zee gaan, krijgen de beschikking over een microlearning voor leidinggevenden. In deze microlearning krijgen leidinggevenden in ongeveer 5 minuten (14 vragen) inzicht in wat mantelzorgen is, hoe het eruitziet in organisaties en hoe je mantelzorgers in jouw team kunt herkennen. Neem contact met ons op voor meer informatie.