Dit is waarom je moet laten weten dat je mantelzorger bent

Als je voor een ander zorgt, voelt dat al snel als een tweede natuur. Het is normaal. Het hoort erbij. Je praat niet zo snel over de situatie. Toch is dat wél slim om te doen.
Artikel laten weten dat je mantelzorger bent

Er is veel ondersteuning te krijgen als mantelzorger, maar dan moeten de overheid, organisaties en zorgverleners natuurlijk wel weten dat je voor iemand zorgt. Hieronder lees je onder andere welke instellingen, (kleine) overheidsinstantie en zorginstellingen je op de hoogte kan brengen.

 

Gemeente

Bij het Wmo-loket van de gemeente kan je een heleboel aanvragen voor degene voor wie je zorgt: van huishoudelijke hulp tot vervoer. Maar je kan bij de gemeente ook terecht voor vervangende zorg of respijtzorg als je zelf even weg bent of tot rust moet komen. De meeste gemeenten geven jaarlijks een mantelzorgwaardering. Dat kan een geldbedrag zijn, maar ook een bos bloemen of kortingsbonnen. Op de website mantelzorg.nl kan je zien of je hiervoor in aanmerking komt.

Mantelzorgorganisaties

Voor een luisterend oor kan je terecht bij lokale en regionale organisaties voor mantelzorgondersteuning. Hier kan je met anderen praten over je zorgtaken, maar ook informatie en advies krijgen. Er worden ook regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd.

Huisarts

Je huisarts is een spin in het zorgweb. Vertel hem of haar welke zorgtaken je hebt en – belangrijker nog – hoe je je voelt. Je huisarts kan goed inschatten of je ondersteuning nodig hebt en zo ja, hoe dat eruit moet zien. Hij of zij kan je doorsturen naar de juiste hulpverlener en een mantelzorgverklaring geven. Met zo’n verklaring krijg je een vrijstelling van de sollicitatieplicht bij het UWV als je geen werk hebt. Maar je kan ook een speciale parkeervergunning krijgen of een gratis vrijwilligersverzekering.

Werkgever

Voorkom dat je overbelast raakt en laat aan je werkgever weten dat je mantelzorger bent. Je kan eventueel gebruikmaken van een verlofregeling. Daarnaast geeft de Wet Flexibel Werken de mogelijkheid om thuis of op bepaalde tijden te werken.

Vrienden en familie

Voor iemand zorgen brengt soms emoties met zich mee. Je kan angstig zijn, gestrest of gewoon heel moe. Praat erover met mensen die je kent. Misschien willen ze een handje helpen. Dat kan overigens heel makkelijk met Fello. Als je met meerderen samen voor iemand zorgt, zorgt deze mantelzorgapp voor overzicht.

Buren

Het kan handig zijn om contact te hebben met de buren van degene voor wie je zorgt. Zij kunnen bijvoorbeeld een oogje in het zeil houden op de momenten dat jij er niet bent.

Hulp in de thuiszorg en wijkverpleging

Krijgt iemand wijkverpleging of thuiszorg? Stem met elkaar af wie wat doet. Dat voorkomt voor onnodig werk. Bovendien is het prettig om de zorg voor iemand te delen.