Als mantelzorger op vakantie? Gebruik respijtzorg

Ieder mens moet af en toe even weg. Ertussenuit. Een paar dagen op een camping in de buurt of drie weken naar een zonnig oord een paar duizend kilometer verderop. Wie op vakantie gaat, komt tot rust. Je moet niks en mag alles. Maar voor een mantelzorger is ‘lekker even weg’ vaak een hele opgave, want hoe doe je dat met de zorg voor een ander?

Wat is respijtzorg?

Als je de zorg overdraagt aan een ander, noem je dat respijtzorg. Dat kan iemand uit je omgeving zijn, een vrijwilliger of een beroepskracht. In dat laatste geval heb je een indicatie nodig. Kijk goed waar je de indicatie moet aanvragen, bij de gemeente, je zorgverzekeraar of het zorgkantoor. Fello kan je makkelijk de weg wijzen.

Respijtzorg Wlz

Als je naaste zorg krijgt dat vergoed wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), kun je contact opnemen met het kantoor dat de zorg regelt. Zij beoordelen welke mogelijkheden er zijn. Het is verstandig om dit op tijd te doen, zo’n twee maanden van tevoren. Dan weet je zeker dat het goed geregeld is.

Stel, je hebt iemand gevonden die de mantelzorg taken overneemt. Dat is hartstikke fijn, maar hoe draag je dat dan over? Waar moet je rekening mee houden?

Verzamel tips

Als mantelzorger weet je precies wat een naaste nodig heeft en prettig vindt. Denk bijvoorbeeld aan de manier van verzorgen en eetwensen. Schrijf mantelzorg taken op, zodat het een stuk makkelijker wordt om de zorg over te dragen aan een ander. Bovendien ga je met een geruster hart van huis weg. Je kunt ook de checklist van MantelzorgNL  gebruiken.

Neem de tijd

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook in dit geval. Het is verstandig om de naaste waarvoor je zorgt goed voor te bereiden op jouw vakantie. Dat is prettig voor hem of haar, maar ook voor jezelf. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Gaat je naaste naar een locatie buitenshuis? Ga dan samen een keer kijken. Maak ook een afspraak met de verzorging, zodat je kunt kennismaken en de wensen van jouw naaste duidelijk zijn.

Begin klein

Laat de vervangende mantelzorger op tijd kennismaken met je naaste, zodat zij langzaam aan elkaar kunnen wennen. Denk bijvoorbeeld aan een boodschap doen of samen een kop koffie drinken.

Per direct hulp nodig?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je er even helemaal doorheen zit en geen tijd hebt om je naaste voor te bereiden op vervangende zorg. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de huisarts, een sociaal wijkteam of mantelzorgondersteuning bij jou in de buurt.

Naast de hulp in jouw buurt is het ook mogelijk om gebruik te maken van de diverse vergoedingen en waarderingen voor mantelzorgers. Bekijk ons overzicht van de opties die er zijn.