Mantelzorg en werk combineren, hoe doe je dat?

Ben jij een mantelzorger? Grote kans dat je daarnaast ‘gewoon’ een 40-urige werkweek draait. En waarschijnlijk vind je het ook niet nodig om op je werk aan te geven dat je voor iemand zorgt. Niet lullen, maar poetsen, toch? Nou, eigenlijk niet. Het heeft namelijk veel voordelen om je baas te informeren over jouw mantelzorgtaken.

Ben jij een mantelzorger? Grote kans dat je daarnaast ‘gewoon’ een volledige werkweek draait. En waarschijnlijk vind je het ook niet nodig om op je werk aan te geven dat je voor iemand zorgt. Niet lullen, maar poetsen, toch? Nou, eigenlijk niet. Het heeft namelijk veel voordelen om je baas te informeren over jouw mantelzorgtaken.

De kans is groot dat managers het juist een grote toevoeging vinden dat je mantelzorger bent. Het toont aan dat je loyaal en betrokken bent en dat je zaken goed kunt regelen. Je kunt ook op veel begrip en acceptatie van je collega’s rekenen als ze weten wat er speelt.

Flexibele werktijden

Binnen veel organisaties is werken van 9 tot 5 uur niet meer de standaard. Sommige mensen werken thuis of bepalen zelf dat zij op dinsdag langer werken zodat zij op vrijdag de kinderen van school kunnen halen. Voor een mantelzorger kan flexibel werken veel verlichting geven, het kan het combineren van mantelzorg en werk een stuk makkelijker maken. Het geeft je de ruimte om af en toe later te beginnen met werken of juist eerder te stoppen, zodat je mee kan naar belangrijke afspraken. Dergelijke regelingen om werk en privé beter te combineren staan ook steeds vaker in cao’s. Dat maakt het overleg met je baas weer een stukje makkelijker.

Wettelijk zorgverlof

Iedere organisatie biedt regelingen en faciliteiten, zoals het recht op zorgverlof, waar jij als mantelzorger gebruik van kunt maken, maar die zijn lang niet altijd bij iedereen bekend. Een van die regelingen geeft aan dat je beroep kunt doen op het wettelijk zorgverlof. Het wettelijk zorgverlof bestaat uit drie vormen: kortdurend zorgverlof, langdurend zorgverlof en calamiteitenverlof. Allemaal geven ze jou het recht om zorgverlof op te kunnen nemen. En dat kan hartstikke handig zijn.

Maatwerk

Jij gaat waarschijnlijk heel anders met mantelzorgtaken om dan je broer of buurvrouw. Het is belangrijk dat je voor jezelf nagaat welke regelingen jou kunnen helpen. Vind je het bijvoorbeeld fijn om op maandag eerder te stoppen zodat je rond etenstijd bij je vader of moeder kunt zijn? Of wil je juist later beginnen met werken? Als je jouw wensen helder hebt, kun je samen met je leidinggevende de mogelijkheden bespreken en passende afspraken maken.

Ben ik mantelzorger?

Veel mantelzorgers zijn zich er niet bewust van dat ze mantelzorger zijn. Toch is deze term vaker dan verwacht van toepassing. Maar wanneer ben je eigenlijk mantelzorger? Lees verder in onze blog over de definitie van de term.