Maar wat doen jullie nu echt?

Deze vraag krijgen we regelmatig. Want wat betekent het om als werkende mantelzorger gesteund te worden door Fello? Mantelzorg is een breed en vaak complex terrein, met situaties die geen pasklare oplossingen kennen. Soms zitten mantelzorgers met loodzware dilemma's, zoals in de volgende verhalen:

Situatie 1: "´Ik wil rust, maar hij wil niet meer"

Een vrouw zit met de handen in het haar. Haar vader, opgenomen in een revalidatiekliniek, wil niet langer revalideren. Zijn euthanasiewens, die eerder op papier is vastgelegd, wordt niet gesteund door zijn huisarts en revalidatiearts. Uit wanhoop overweegt hij zelfs te stoppen met eten en drinken. Zijn dochter, de mantelzorger, weet niet meer wat ze moet doen en voelt zich machteloos.

Wat doet Fello? Onze Fello coach stapt in en:

  • Belt met de revalidatieafdeling en doet navraag, maar stuit ook op weerstand.
  • Checkt of, als vader inderdaad besluit te stoppen met eten en drinken, er plek is in een hospice.
  • Neemt contact op met de levenseindekliniek.
  • Overlegt met de huisarts om een spoedaanvraag in te dienen.

Met deze concrete acties wist Fello ruimte en duidelijkheid te creëren, zodat de mantelzorger wist waar ze terecht kon en niet langer alleen stond in dit emotioneel zware traject.

Situatie 2: “Alles draait om hen, maar ik ben mezelf kwijtgeraakt”

Hij zorgt voor iedereen in zijn gezin, maar wie zorgt er voor hem? Een vader van twee dochters vertelt hoe zijn gezin volledig draait om zijn oudste dochter, die zwaar autistisch is, en zijn vrouw, die naast een stofwisselingsziekte ook recent de diagnose autisme kreeg. Het strakke gezinsritme laat geen ruimte voor spontaniteit of ontspanning. Hij merkt dat hij zelf steeds verder opraakt, lichamelijk én geestelijk.

Wat doet Fello? Onze Fello coach stapt in en:

  • Voert uitgebreide gesprekken met de mantelzorger om inzicht te krijgen in de dagelijkse uitdagingen van het gezin en mogelijke oplossingen te ontdekken.
  • Vraagt naar wat hem vroeger energie gaf, zoals: "Wat deed je vroeger om te ontspannen?" en kijkt samen naar mogelijkheden om dit weer op te pakken.
  • Zoekt uit waar praktische ondersteuning mogelijk is en regelt logeeropvang voor de oudste dochter, één weekend per maand.
  • Ondersteunt bij het aanvragen van de juiste zorg en het betrekken van instanties om de mantelzorger te ontlasten.
  • Helpt hem een moment voor zichzelf te vinden, bijvoorbeeld door weer te gaan mountainbiken met vrienden, wat hem vroeger zoveel plezier gaf.

Situatie 3: “Praten is belangrijk en een vreemde praat voor mij makkelijker”

Ze zorgt voor haar man van 51, die aan dementie lijdt, én haar thuiswonende dochter van 20. Er is een casemanager betrokken, maar die denkt vooral vanuit de organisatie en minder vanuit wat zij nodig heeft. Het zorglandschap voelt als een doolhof, en ze heeft behoefte aan iemand die écht naast haar staat. Ze worstelt met vragen als: Hoe maak ik de juiste keuzes? Hoe zorg ik goed voor mezelf?

Wat doet Fello? Onze Fello coach stapt in en:

  • Voert lange en open gesprekken met de mantelzorger om inzicht te krijgen in haar situatie, emoties en twijfels.
  • Zet respijtzorg in, zodat ze een paar weekenden ontlast wordt en tijd voor zichzelf kan vinden.
  • Houdt haar een spiegel voor met vragen als: Hoe zie je de toekomst? Wat heb je nodig om verder te kunnen?
  • Overlegt met de dagbesteding over een mogelijke opname en bespreekt dit voorzichtig met haar.
  • Belooft haar dat ze niet alleen staat als het moment daar is, en blijft nauw betrokken.

Een week later komt het bericht dat er plek is voor opname. De mantelzorger raakt in paniek en ervaart keuzestress. De Fello coach helpt haar door die emoties heen. Er komt rust, maar misschien wel even teveel rust. Alles wat ze lang had weggestopt, komt naar boven.

  • Blijft beschikbaar om te praten en biedt een luisterend oor, omdat een vreemde makkelijker kan praten dan haar directe omgeving.

 

💡 Mantelzorg raakt de kern van vitaliteit op de werkvloer. Wij zien dat het nog te vaak onder de radar blijft, terwijl veel werknemers zich hierin alleen voelen staan. Bij Fello ondersteunen we werkende mantelzorgers en hun werkgevers. Samen maken we mantelzorg bespreekbaar.