Het verhaal van Femke

DELA collega Femke Smit is mantelzorger voor haar schoonzus en haar (inmiddels overleden) schoonvader. Zij deelt haar verhaal.
Femke mantelzorger Fello klantverhaal

Femke (42 jaar) is getrouwd, moeder van 4 en zorgt voor haar schoonzus en -vader. “De gemeente bood geen oplossing, ik zat met de handen in het haar, hoe moet dit nu!” Femke werkt 22 uur als senior medewerker crematorium bij DELA. Naast de zorg voor haar gezin zorgde ze sinds het overlijden van haar schoonmoeder ook voor haar schoonzus en schoonvader. Zij is geholpen door Fello en deelt haar verhaal om andere mantelzorgende collega’s te laten zien welk effect mantelzorg heeft op iemand leven, dat het iedereen kan overkomen en dat er hulp is.

 

Ik raakte in paniek, omdat ik niet wist hoe ik verder moest.

Mijn schoonzus is verstandelijk beperkt en woonde daarom bij mijn schoonouders. Mijn schoonvader heeft Parkinson. Mijn schoonmoeder zorgde voor alles, het ging zelfs zover dat ze niemand anders toe liet en er dus helemaal niets geregeld was. Nu zij plotseling is overleden kwam alles ineens op ons neer, en vooral op mij. We vonden mijn schoonvader zwaar verwaarloosd in huis, hij is met spoed opgenomen in het ziekenhuis en is later naar een verpleeghuis gegaan. Hierdoor kwam mijn schoonzus alleen te wonen in het grote huis. Ze accepteert alleen mij om zich heen. Ik ging op zoek naar een woning voor mijn schoonzus, maar liep tegen gesloten deuren aan. De gemeente biedt geen medewerking, ik raakte in paniek; omdat ik niet wist hoe nu verder. En omdat ik steeds met anderen bezig was, zorgde ik ook minder goed voor mezelf.

Op een dag kwam mijn manager naar me toe met de vraag of wij mantelzorgers in het team hebben DELA bood een coach voor mantelzorgers aan via Fello. Zodoende heb ik me aangemeld bij Fello.

Mijn coach zei: “dit houd je niet vol.”

Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten van het traject. Tijdens het kennismakingsgesprek met mijn coach Joke vroeg ze goed uit waar ik tegenaan liep. Ze gaf ook aan dat ik aan mezelf moest denken. Waar ligt de prioriteit, wat kun je afschuiven en kun je zorgverlof op je werk nemen. Dit hou je niet vol.

We hebben samen gekeken naar mogelijke oplossingen. Omdat mijn schoonzus nog geen diagnose stelling heeft, is er geen geschikte woning voor haar beschikbaar. Toen ik contact had met de gemeente kwam ik er niet door heen. Joke lukte het wel. Mijn ervaring is dat ze mantelzorgmakelaars veel serieuzer nemen. Dat komt natuurlijk ook omdat zij van de hoed en de rand weet, ze wordt minder snel van het kastje naar de muur gestuurd omdat ze de juiste vragen stelt.

Waar Joke ook mee geholpen heeft is het opzeggen of omzetten van abonnementen die op naam van mijn schoonvader stonden. Dat was niet nog zo makkelijk maar Joke kreeg het toch voor elkaar.

Het contact met Joke was ook heel fijn en laagdrempelig. Ik mocht altijd bellen en appen, dat was heel fijn. En niet alleen tijdens werkuren maar ook zomaar even voor een kleine vraag. Het fijn om iemand te hebben die tips geeft en een spiegel voorhoudt.

In twee maanden tijd hebben we veel voor elkaar gekregen.

Mijn schoonvader was opgenomen, mijn schoonzus is verhuisd naar ons chalet wat we in te koop hadden staan en het huis van mijn schoonouders staat in de verkoop. Mijn schoonzus krijgt begeleiding vanuit de WMO zodat ze beter zelfstandig kan leven. Ik ben blij met het resultaat en zie de toekomst weer positief tegemoet.

Ik wilde geen zorgverlof opnemen, maar ben toch blij dat ik het heb gedaan.

Ik werk 22 uur als senior medewerker uitvaartlocatie bij DELA. Op zich kan ik mijn uren redelijk zelf indelen, dus dat is prettig. In mijn werk kun je alleen niet je telefoon continue bij je hebben, terwijl ik toch veel gebeld werd door mijn schoonzus die alleen in het grote huis zich geen raad wist. Ook door instanties, makelaars, notarissen e.d. voor het afhandelen van dingen met betrekking tot het overlijden van mijn schoonmoeder. Daar had ik dus wel stress van. Had advies van Joke was om een week zorgverlof op te nemen. Eigenlijk vond ik dat niet prettig, maar achteraf ben ik toch blij dat ik het gedaan heb. Het gaf me ruimte om een en ander uit te zoeken en op de rit te zetten. Mijn manager was hier gelukkig heel meegaand in.

Nadat het Fello traject was afgelopen heb ik ook nog vrij heb gekregen om voor mijn schoonvader te zorgen. Hij ging snel achteruit en doordat ik nu geleerd had beter voor mij zelf te zorgen heb ik mij de laatste weken kunnen richten op de zorg voor mijn schoonvader. Ik verzorgde hem in de ochtend en bleef? in de nacht bij hem omdat hij heel bang was. Uiteindelijk is er besloten om over te gaan tot palliatieve sedatie en is mijn schoonvader na vijf dagen continu waken overleden. Het gemis is groot maar wat ben ik mijn werkgever dankbaar voor de ruimte die ze mij gegeven hebben om deze zorg te geven.
 

"Wanneer ik weer in zo'n situatie terecht zou komen zou ik -mezelf kennende- eerst weer zelf aan de slag gaan, maar ik zou er minder lang mee lopen als het niet lukt. Ik weet nu dat er hulp bestaat, dat wist ik voorheen echt niet."

Meer weten?

Wil jij ook in contact komen met een Fello coach? Stuur dan een mail naar info@fello.nl of bel 085 303 62 96.