Wat kun je doen op de Dag van de Mantelzorg

Of je nou wekelijks boodschappen doet voor een ander of dagelijkse zorg levert: iedereen die voor een ander zorgt is officieel een mantelzorger, maar zo voelt het vaak niet. Je zorgt voor een ander uit liefde en mantelzorg klinkt al gauw als iets dat moet en veel tijd in beslag neemt. Mantelzorger of niet: de zorg voor een ander mag gewaardeerd worden, vooral op de tiende van de elfde: de Dag van de Mantelzorg.

Wees trots op de mantelzorgers!

Op deze dag krijgen mantelzorgers extra waardering. Ze worden verrast door degene voor wie zij zorgen, door een andere mantelzorger, de buurvrouw of door familie. Ken jij iemand die voor een ander zorgt? Laat hem of haar eens weten dat je trots bent. Stuur een kaartje, koop een bos bloemen of zeg het met een paar woorden.

Mantelzorgcompliment

Als zorgbehoevende kun je ook het Mantelzorgcompliment aanvragen. Dat kan bij je gemeente. Het verschilt per gemeente wat een mantelzorger krijgt. Dat kan een waardebon zijn, een gratis activiteit, een bos bloemen of iets anders.

Vergeet je zelf niet

Ben jij juist degene die voor iemand zorgt? Vergeet jezelf dan niet! De Dag van de Mantelzorg is een mooi moment om eens stil te staan bij de zorg die je levert. Gaat het goed? Heb je ergens behoefte aan? Wat heb je nodig? Door goed naar jezelf te luisteren voorkom je dat je een grens overgaat of overbelast raakt.

Activiteiten

Op en rondom de Dag van de Mantelzorg (op 10 november) worden ook veel activiteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een verwendag, een feestelijke brunch, een muzikale avond, een high tea of een schilderworkshop. Google maar eens op 'dag van de mantelzorg activiteiten' in jouw gemeente.