Als mantelzorger heb je recht op deze vergoedingen

Voor een ander zorgen doe je uit liefde. Je wilt iemand graag helpen. Stukje bij beetje wordt het een onderdeel van je leven, het hoort erbij. Je krijgt er geen geld voor, maar dat vind je ook niet nodig, want je doet het graag. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar je hebt als mantelzorger wél recht op een vergoeding.

Vergoeding voor vervangende mantelzorg

Een vergoeding krijg je niet vanuit de basiszorgverzekering, daar is een aanvullende zorgverzekering voor nodig. Je kunt bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor vervangende mantelzorg (respijtzorg), zodat jij er even tussenuit kan of omdat je ziek bent. Het recht op deze vergoeding kan verschillen per zorgverzekeraar, dus check het van tevoren goed.

Mantelzorgwaardering

Gemeentes waarderen de inzet van mantelzorgers. En laten dat jaarlijks blijken via de mantelzorgwaardering, ook wel een mantelzorgcompliment genoemd. Gemeentes krijgen hiervoor budget, dat zij naar eigen inzicht mogen inzetten. De invulling verschilt daardoor per gemeente. De mantelzorgwaardering kan bijvoorbeeld bestaan uit een geldbedrag, kortingsbonnen of een bijeenkomst voor mantelzorgers.

Hoe vraag je het aan?
Je vraagt de mantelzorgwaardering aan in de gemeente waar degene voor wie je zorgt woont. Vaak regelt het steunpunt mantelzorg of een andere welzijnsorganisatie namens de gemeente de aanmelding en uitreiking van de waardering. Wil je weten hoe het in de gemeente van degene voor wie je zorgt geregeld is? Kijk op de site van de gemeente of van het steunpunt mantelzorg. Of bel met de gemeente of het steunpunt om het na te vragen.

Cursussen

Speciale cursussen voor mantelzorgers worden door veel verzekeraars vergoed. Denk bijvoorbeeld aan een cursus waarin je leert hoe je het beste voor een naaste kunt zorgen én dit kan combineren met een baan en sociale contacten.

Nog een laatste tip: vergeet jezelf niet als je voor een ander zorgt.

Aanvragen vergoedingen

Een vergoeding kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar. In de meeste gevallen sluit je dan een aanvullende zorgverzekering af. Check dit goed van tevoren bij je zorgverzekaar.

Hier vind je de vergoedingen per zorgverzekeraar.

Deze standaard vergoedingen en waarderingen maken de dagelijkse druk al wat lichter voor jou als mantelzorger. Toch is de kans groot dat je toe bent aan een moment van rust en bijkomen. Om mantelzorgers de kans te bieden op vakantie te gaan, is er vaak de mogelijkheid om respijtzorg te regelen. We leggen je graag uit hoe dit werkt en wat Fello hierin voor je kan betekenen!