Hoe voorkom je dat je ziek wordt

Ziek zijn is vervelend, daar zijn we het ongetwijfeld over eens. Soms ontkom je er niet aan, hoe hard je ook je best doet. Dé tip? Je weerstand verhogen en op peil houden, maar je kunt meer doen. Wat en hoe? Fello zocht het voor je uit.

Besmetting voorkomen

Je kunt een aantal (simpele) dingen doen om besmetting te voorkomen. Je hebt natuurlijk niet gegarandeerd succes, maar niet geschoten is altijd mis.

  • Check de luchtvochtigheid in huis. Een te hoge én een te lage luchtvochtigheid vergroot de overlevingskans van virussen en bacteriën.
  • Ververs de lucht in huis regelmatig.
  • Vermijd plaatsen waar mensen dicht op elkaar zitten (toegegeven: dat wordt lastig als je iedere dag met de trein reist…)
  • Handen zijn een belangrijke besmettingsbron, dus was deze regelmatig.

En dan die weerstand

We weten allemaal dat een goede weerstand griep en verkoudheid kan voorkomen, maar ervoor zorgen dat je altijd fit bent is een tweede. Soms heb je gewoon geen zin om te bewegen, gezond te eten en vroeg naar bed te gaan. Toch heb je wel heel veel baat bij een goede weerstand, dus Fello heeft nog maar eens op een rij gezet hoe je hiervoor zorgt.

1. Vermijd stress

Bij stress gebruikt je lichaam versnelt alle voedingsstoffen. Je hebt dus sneller kans op tekorten. Bovendien ga je door stress vaak ongezonder eten, minder bewegen en negatief denken.

2. Eet gevarieerd

Hier kun je je vast wel iets bij voorstellen. Eet groenten, fruit, (volkoren) graanproducten, bonen, oliën en noten. En dan het liefst niet iedere dag hetzelfde. Wissel dus eens van ontbijt of lunch en kies eens voor andere groenten voor het avondeten. Probeer niet meteen de eerste week continu te wisselen, maar begin klein. Dan geef je jezelf de ruimte om te wennen.

3. Slik eventueel vitamines bij

Vitamine C en vitamine D helpen bij het versterken van het immuunsysteem. Vitamine C krijg je binnen via groenten en fruit, vooral koolsoorten, citrusfruit, bessen en aardbeien. Vitamine D maak je aan als je in de zon zit. Beiden zijn behoorlijk belangrijk en om die reden kun je ervoor kiezen om supplementen hiervan te slikken.

4. Beweeg!

Het is een inkoppertje, maar daarom niet minder belangrijk. Beweeg! Ga sporten! Ben je van nature niet zo sportief? Begin dan eens met een x aantal stappen zetten per dag. Misschien is 10.000 stappen per dag te hoog gegrepen, maar begin eens bij minimaal 6.000.

5. Drink voldoende water

Breng je vochtbalans op orde. Denk aan ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag. Dat heeft je lichaam nodig om onder andere afvalstoffen af te voeren. Je kunt een smaakje aan je water toevoegen of ter variatie kiezen voor een kop thee tussendoor. Maak het een beetje leuk en gemakkelijk voor jezelf!

Fysiek & mentaal sterk

Misschien voel je momenteel geen fysieke klachten, maar ervaar je toch dat het allemaal wat teveel is. Helemaal wanneer je een baan combineert met mantelzorg en alle andere verantwoordelijkheden. Juist dan is het goed om stil te staan bij overbelasting, en de stappen die je kan zetten om het te voorkomen. Zo blijf je mentaal en fysiek sterk. Lees er meer over in onze blog.