De extra kosten van mantelzorg. Nu alles duurder wordt, is dit nog relevanter

Mantelzorgen is iets wat je vaak gewoon doet voor een naaste. Het begint soms met iets kleins als een extra boodschapje doen of een ritje naar de arts. Zorgen voor iemand anders kost niet alleen tijd, maar vaak ook geld. Ook kan mantelzorg soms zoveel tijd vragen dat mantelzorgers minder kunnen werken en dus minder verdienen.
verzuim-pw

Geld en financiële zaken zijn een privé aangelegenheid en worden vaak niet openlijk besproken. Maar dat lijkt de laatste tijd minder een taboe dan voorheen. De hoge kosten van de boodschappen, benzine en natuurlijk de energie zijn vaak hét onderwerp in gesprekken. Thuis, in de kroeg en op de werkvloer bespreken we openlijk onze zorgen en de stress die er bij komt kijken. Mantelzorgers lopen misschien wel tegen een dubbele zorg op: de zorg om hun eigen situatie en de die van hun zorgvrager.

Ligt hier een rol voor de werkgever? En op welke manier kun je een medewerker hier in ondersteunen?

Luisteren, erkenning, begrip en doorverwijzen….

Wij spreken veel mantelzorgers die vaak al blij zijn met de erkenning dat mantelzorg een belangrijke en soms zware taak is. Dat er begrip is voor hen en de situatie waar ze in zitten. Dat je snapt dat er meer bij komt kijken dan even een boodschapje, helpen met het eten of mee naar de dokter. Dat je er in gedachten ook vaak mee bezig bent en dat je daardoor dus soms op je werk ook afgeleid bent. Begrip tonen en luisteren is zo belangrijk. Je kunt als werkgever de situatie niet oplossen en dat hoeft ook niet, maar begrip tonen is gratis! 

Naast oog hebben voor de situatie van je werknemer kun je als werkgever, leidinggevende of collega nog meer doen.

  • Werkt jouw organisatie al samen met Fello, dan kun je een medewerkers altijd doorverwijzen naar ons. Wij kijken dan hoe we deze collega het beste kunnen helpen en koppelen indien gewenst aan een van onze Fello coaches. En zij gaan dan samen aan de slag en kijken wat het beste past bij de persoonlijke situatie van mantelzorger en zorgvrager.
  • Ook kun je ze wijzen op de pagina van mantelzorg.nl. Zij bieden allerlei informatie rondom mantelzorg en op de pagina https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/geldzaken/ kun je specifieke informatie en tips vinden rondom geldzaken.
  • Werkt jouw organisatie nog niet samen met Fello? Neem dan vooral contact met ons op!